(trådstarter)
   #11
 23     Akershus     0

Har du noen form for ventiler på anlegget som kan gjøre at trykk for bygget seg opp?


Jeg skjønner ikke hvilke ventiler det skal være. Eneste jeg kan tenke meg er at varmepumpen sperrer for retur fra vvb. Men jeg trodde ikke det var retur fra en vvb.


Er du sikker på at overtrykksventilen er ok?


Kan begynne å tvile. Eneste sikkerheten jeg har er at den er byttet for 1 måned siden.
Sjansene for produksjonsfeil er vel ganske små på slike deler?


\Stian

   #12
 25,332     Akershus     1
Overtrykksventiler produseres for å løse ut ved et bestemt trykk. På vvb vanligvis ved 9 bar (ca 90N/cm2). De kan ikke justeres, men kan manuelt åpnes, normalt ved å vri på dem. Når enslipper vil de normalt stenge igjen.

Gatetrykket er gjerne 4-6 bar, men kan være høyere. Da kan det være aktuelt å sette inn en reduksjonsventil for å få ned trykket inne. En reduksjonsventil er justerbar. Den kan redusere gatetrykket til det trykket du stiller inn, men ikke heve det. En reduksjonsventil er samtidig en tilbakeslagsventil (sjekket med produsenten!). Dersom trykket inne skulle stige vil altså en reduksjonventil eller tilbakeslagsventil ikke slippe overtrykket tilbake til gatenettet. Dersom trykket skulle stige til 9 bar vil sikkerhetsventilen på vvb slippe ut overtrykket. Enkelte rørleggere hevder at det SKAL være en tilbakeslagsventil på vvb.

Gitt at det er en tilbakeslagsventil og alle kraner i huset, toilett-sisterne inkludert er absolutt tette: Hvis nå noen dusjer vvb helt tom, så vil det kalde vannet i vvb utvide seg ca 3% ved oppvarming til 75grader. Det blir ca 6 liter på en vanlig 200l tank. Vann er tilnærmet ikke komprimerbart. Dette vannet må da enten tilbake til gatenettet, inn på en ekspansjonstank eller ut gjennom sikkerhetsventilen - den småtisser stadig.

Ad ekspansjonskar, se OSO Super SE en 200l med innebygget ekspasjonstank.


Det er min påstand at når sikkerhetsventilen på vvb tisser, så er det enten for høyt gatetrykk, eller det er en tilbakeslagsfunksjon mellom vvb og gatenettet.
Signatur
   #13
 414     Norge     0
Vil det fungere å skru trykkreduksjonsventilen til et høyere trykk enn sikkerhetsventilen? Eller er den uansett en tilbakeslagsventil?

Sist jeg så berederen drypp det fra ventilen, men det dryppet kaldt vann. Hvorfor det? Trodde vannet som dryppet fra sikkerhetsventilen ville være varmt...
   #14
 25,332     Akershus     1
Det du egentlig spør om er vel "hva skjer om en setter trykkreduksjonsventilen til et trykk høyere enn gatetrykket"? Da tror jeg ventilen vil være toveis åpen. Dersom gatetrykket overstiger ca 9 bar vil ventilen lekke konstant.

Sikkerhetsventilen står på kaldtvannsiden inn på tanken.


Signatur
   #15
 817     Haugesund     0
Vår bereder skvetter stadig vekk. Bare noen fres av og til ut på vanlig støpt gulv. Har 6 bar inn, noe jeg synes er høyt, men det er innstilt på trykkreduksjonsventilen av rørlegger og kontrollert av vannverket
  (trådstarter)
   #16
 23     Akershus     0
Jeg fikk montert overtrykktank som slår inn på 5 bar. Den tar unna toppene.
Så nå har det ikke lekket en dråpe på de tå månedene det har vært montert.