9,648    17    1  

Sprekker i ny lecamur

 6     1
Vi skal sette opp et tilbygg med full kjeller på en flat tomt. Leca isoblokk er brukt, og langs den ene veggen er det største spennet 4,90 m innvendig. De som gjør grunnarbeidet har nå fylt inntil med pukk (30 cm ut fra veggen fra bunn til bakkenivå) og leire. Pukk og leire er adskilt med fiberduk.
Etter at de var ferdige ser jeg at en av lecablokkene har sprukket på midten, samt at det er en god del flere mindre sprekker flere steder på veggen. I tillegg er det er lett å se med det blotte øye at veggen buler innover - horisontalt og vertikalt.
Jeg er usikker på om det er vekten av massen utenfor som har forårsaket skaden, eller om vekten av en stor gravemaskin som har kjørt for nærme veggen da de skulle fylle inntil på en av de andre sidene av muren kan ha forårsaket skadene.
Uansett: Hva bør/skal/kan/må jeg gjøre med dette?   

   #1
 22,342     Akershus     0
Feilen kommer sansynlig av feil ved armering/dårlig mørtel eller at det er gjort feil ved gjenfylling.

Hvor mye buler veggen? Vet du hvordan det er armert? Er mørtelen i fugene sterk?

Hvis veggen buler kan man stabilisere den ved å støpe dekke. Dette vil mest sansynlig hindre videre buling.

Har du noen bilder?
   #2
 212     Sør-Trøndelag     0
Gravemaskin inntil murte vegger hvor det er fylt med leire (inkl. drenerende pukklag) er "fule" greier.. Og det blir i alle fall ikke bedre om det er armert utilstrekkelig (feks ikke "sikksakkarmering").
Jeg har mindre tro på at det er mørtelfugene som er det svakeste ledd (om du da ikke tenker på om armeringen ikke er bakt tilstrekkelig inn), og jeg tror jeg ville ha murt opp/støpt noen avstivende vegger (trenger ikke være lange) på innsiden for å sikre at det ikke flytter seg mer, samt ivareta vertikal last fra overliggende bygg.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 6     0
«Hvis veggen buler kan man stabilisere den ved å støpe dekke. Dette vil mest sansynlig hindre videre buling.»

Hva mener du med dette?

Etter det jeg vet er det kun armert horisontalt mellom hvert lag.
 
  (trådstarter)
   #4
 6     0
krona på grunnmuren buler 4 cm. hvor mye mer den buler midt på kjellervegen er det vanskelig å si uten å måle med laser, men jeg vil tro 6-8 cm.
Spørsmålet er: er det kritisk - bør veggen rives og bygges opp på nytt, eller hva? 
   #5
 22,342     Akershus     0

Etter det jeg vet er det kun armert horisontalt mellom hvert lag.
 
Hvis det er armering i hvert lag er det faktisk mere enn Leca krever.

Et støpt dekke vil binde overdelen av muren. Istedenfor et trebjelkelag eller elementer mellom kjeller og første etasje støper man et tradisjonelt dekke som man forankrer i toppen av muren, eller ned i U-blokken dersom den ikke er istøpt.
   #6
 22,342     Akershus     0

krona på grunnmuren buler 4 cm. hvor mye mer den buler midt på kjellervegen er det vanskelig å si uten å måle med laser, men jeg vil tro 6-8 cm.
Spørsmålet er: er det kritisk - bør veggen rives og bygges opp på nytt, eller hva? 
Muren blir nok stående, men det er lite tilfredsstillende å ha det slik. Noen burde svi. De som kjører maskiner burde vite at bla Leca vegger ikke tåler at det kjøres for nær veggen.
  (trådstarter)
   #7
 6     0
det er jeg naturligvis  helt enig i, men først og fremst er jeg opptatt av om dette kan  by på problemer på lengre sikt ifht. fuktskader og ytterligere forskyvinger. Å lekte ut veggen for å få den jevn er jo strengt tatt det minste problemet...

   #8
 22,342     Akershus     0
Du kan måle hvor mye veggen har forskjøvet seg ved å strekke en snor langs veggen.

Du burde få noen til å vurdere veggen hvis det er snakk om at den er forskjøvet så mye som 8 cm. Hvaslags blokker er det brukt? De tykkveggede 30 cm blokkene burde tåle mer enn de andre isoblokkene.

Hvis dreneringen er god bør det ikke bli noe særlig problem selv om det er noen sprekker i muren.
  (trådstarter)
   #9
 6     0
Det er brukt 25 cm isoblokker hele veien. Jeg har målt både toppen og midten av veggen, og den buler ca 9 cm innover midt på veggen. på toppen 4 cm. I tillegg har jeg gått nøye over hver eneste leca-blokk, og ser at så mange som 9 blokker er sprukket på midten fra topp til bunn. Jeg lukter at dette må gjøres helt på nytt...
   #10
 3,840     Haugesund     0
Kan ikke si jeg likte denne her nei. Altså at det buler 9cm. midt på. Det er riktig at du stopper videre svaling med å støpe toppdekke, men det stopper ikke bulingen midt på.
Er og redd for at når det begynner å regne skikkelig, vil presset bli større. Som du igjen kan få frostspreng i. Er blokkene sprukket på innsiden, er de vel det på utsiden og ?

Ville nok latt en uavhengig konsulent el. tatt en vurdering av dette, kanskje sammen med rep. for entrepenør. Med mindre han selv ser at dette ikke er bra uten diskusjon, når du tar det opp med han.

Men aner det samme som du at det må tas opp igjen. 9cm. på 4,9m er mye....
Årsaken er nok som du sier for mye masse/tungt utstyr for tett på mur.
Signatur