29,010
25
2
Anbefaling av langhøvel
646
Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.
1
Skal rette av ett eikebord jeg lager, og har ikke avretterhøvel som er bred nok.
Noen som kan anbefale noen gode, trenger ikke koste Lie Nielsen pris
Noen som kan anbefale noen gode, trenger ikke koste Lie Nielsen pris

Den likner veldig på en jeg har. Og når stålet er satt opp skikkelig på den så er den skikkelig bra! Kanskje litt for liten til egentlig å kalles langhøvel/rubank, men til gjengjeld kan den håndteres.
Du vet hva den "knappen" foran høveltanna er til?
Takk :D
Har sendt han melding.
Nei, vet ikke hva den "knappen" er til?
Du gjør det også for å finstille stålet til å ta finere kutt, bare at da banker du ikke, bare knakker lett på den.
Det er gøy å bruke et verktøy som dette når det er i orden. Om den er så gammel som den kan se ut til så er det i tillegg vel så bra stål i den som dagens høvler. Ikke ødelegg det med å slipe det på smergelskive eller slipebånd!
Siden du sier du ikke har avretter som er bred nok forstår jeg deg som at du skal rette av hele plata og ikke kanten?
Er det mye om å gjøre?
Slikt noe gjøres kjappest og best med en skrubb til grovarbeidet (halvlang høvel med litt buet egg), en langhøvel av noe slag, og en pusshøvel. I urolig ved (og eik er sjelden en snilling) må man ofte jobbe på tvers, og avslutte med en siklingshøvel eller masse pussing.
Smergelskive er undervurdert. Selv en hard, grå og sløv en vil jeg mye heller ha enn en våtsliper, selv om jeg foretrekker ei myk, nykvesst hvitskive. Er forsåvidt enig i at det er fint å prøve å unngå blåning (eller aller helst å lykkes), og jeg håper det var det du tenkte på, men jeg er ikke enig i at et stål som er litt blånet er ødelagt.
Hvis det har blitt så mykt at det ikke holder eggen like godt, så kan du (borsett fra å slipe deg forbi blåningen) kanskje finne at du har blitt en lykkelig eier av et stål du ikke er så redd for lengre? -Nytt skrubbhøveljern? -Eller kanskje du kan slipe en 20 graders fas på flatsia og få et stål som med sine 53 graders totale eggvinkel og 65 graders angrepsvinkel holder temmelig lenge og samtidig er helt uunnværlig når du skal høvle vanskelig ved?
Et annet poeng er at eggen er veldig tynn og spiss. Det vil si at varmen har liten vei å unnslippe. En god illustrajon på dette får du ved å stikke enden av en stålstreng i en vid propanflamme. Tuppen gløder opp raskt da den bare har varmeavledning i en retning. Varmer du et stykke innpå tar det lengre tid.
Om du sliper et eggverktøy (kullstål) med en hard, sløv smergelskive så har jeg vondt for å se hvordan du kan avvirke stål uten å anløpe eggen. Med erfaring, skive med mykt bindemiddel og nylig skjerpet kan det nok gjøres. Men ikke av en nybegynner på en billig skive fra Biltema. På en våtsliper er det derimot lettere å unngå feil, selv på en billig utgave. Eggvinkler og slikt må man selvfølgelig få til, men det går an å prøve på nytt om det blir feil.
Det med litt buet egg er et godt poeng.
Likeledes siklingshøvel. Eller håndsikling. Det gir oftest en finere overflate enn å pusse. Men kanskje ikke så stort poeng med eik som mange andre treslag.
Hei.
Fikk ikke svar fra han på finn, men dette er resultatet etter en måned
Ute i boden ligger også ett sett med Record høvler fra størrelse 4 til 7 jeg fikk nå nettopp disse er pent bruk, men litt rustne. Så problemet nå er at jeg har for mange høvler ;D
Er dette en skrubb?
Men du har ikke misforstått uttrykket "jobbe med tre"? Du har jo tre av alt ;D
Plata består av 4 stk eikeplank (sees i bakgrunnen på det første bildet) på 300x25x5cm disse er 5cm for breie for avretteren. De er også tunge og ganske uhamselige.
Jeg tenkte å grovhøvle de hver for seg og "finhøvle" dem nå de er montert sammen, er det ok?
Er det forresten noen fordeler med trehøvel vs metall høvel?