9,555    10    0  

Isolering og fuktsikring av hus fra 1947

 196     0
Vi har kjøpt oss et hus fra 1947 som har kald kjeller på ca. 65 kvm + 1 etg på ca. 85kvm og 2 etg på ca. 50 kvm. + kaldt loft.

Vi har tenkt å bygge/innrede som en enebolig med mulighet for å leie ut tre enheter hvis det trengs. Det er kjøkken og bad i 1 og 2 etg. og vi skal lage vaskerom/bad + hybelkjøkken i kjeller. Jeg skal ha varmepumpe i kjeller (min 18 grader).

Kjeller har nå 2.22 m fra gulv til tak. Støp fra byggeår unntatt litt nytt hvor de har lagt ned noe plastrør. Det er noe markfukt og noe fukt som tas opp langs veggene. Målte med fuktmåler i går og treverk ligger på rundt 13-16% (unntatt der hvor det er råte). Grunnmur i betongelementer varierer fra tørt og fint til fuktig. Det er ikke kledd noen av veggene.
Men et par innvendige bunnsviller går rett ned på terreng. Det ser ut som de har støpt gulv etter at de satte opp bunnsville til vegg i kjeller. Denne er pill råtten...

Planen er å ha min. 2.20m igjen fra gulv til himling. Vil legge to lag med gips på bjelkelag, og vil ha varmekabler og fliser eller tregulv.

Har derfor en del spørsmål som jeg håper at dere kan svare på/gi gode tips om.

1. Jeg vil pigge opp kjellergulv. Vil det være riktig å ta vekk betong, grave bort jord/pukk og gå så langt ned som grunnmuren går. Fylle på med pukk (hvor mye?) og isolere med XPS (har blitt anbefalt 5cm til rehab, men jeg ønsker mer hvis mulig) og ha på duk, støpe (7cm med armeringsnett og evnt varmekabler) og gulv over.

1a) hvor mye pukk trenger jeg? må den komprimeres?
1b) hvor mye styrofoam trenger jeg? skal jeg isolere med styrofoam oppetter grunnmur fra innsiden også eller bare på gulvflaten? Må jeg ha mer hvis jeg ikke skal ha varmekabler?
1c) skal jeg ha duk under støp hvis jeg har underlag med ventilering av fuktighet under tregulv?
1d) fungerer duk som radonstop også hvis det er lufting langs vegg?
1e) bør jeg ha varmekabler for å unngå fuktproblemer i kjellergulv? Eller er det bare nødvendig hvis jeg ikke hadde pigget opp?

2. Hvis jeg går dypere så må jeg drenere igjen. Det er drenert for få år siden av fagfolk så jeg tror mesteparten av fukten kommer fra gulv. Jeg vil bruke perimate under jord. Vil helst isolere mest mulig utenfor grunnmur i tilfelle det skulle være fukt i vegger i fremtiden.

2a) hvor tykk perimate skal jeg bruke?
2b) hva skal jeg bruke på veggen som ikke står under bakken (mesteparten), floormate?
2c) Er det greit å pusse disse? eller kan jeg kle det med panel?
2d) hvor mye isolasjon tilsvarer disse platene?
2e) kan jeg legge perimate platene rett utenpå den dreneringsplasten som ligger der fra før, selv om den muligens kommer for høyt noen steder?
2f) hvordan få best overgang veggbord og over på isolert kjellervegg. Nå går borda nesten flukt i flukt med grunnmur.


3. Skal jeg isolere innvendig? Har tenkt å bruke kjellerom til mediarom hvis vi ikke leier ut. og da vil det være upraktisk med pussa betongvegger rent lydmessig. Men jeg kan jo isolere og kle innervegg med gips og da tar en jo bort mye av lyden som kommer forplanter seg inne i huset..?

3a) hvor mye isolasjon innvendig?
3b) kan jeg bruke gips i vegger ut mot yttervegg i kjeller?
3c) bør jeg isolere bjelkelag mellom kjeller og stue hvis jeg skal ha oppvarmet kjeller/sokkel.
    tenker jeg har 15 eller 20cm isolasjon (rockwool).


4. Skal jeg isolere innvendig i 1.etg? Tror det blir for mye å isolere utvendig og bytte kledning nå. Men har tenkt å bytte en del vinduer så det er kanskje ikke så dumt...? Vil bruke gips på vegger og tak i 1 etg. Her tatt bort alt inn til rupanel nå. Det er reisverkhus (er det ikke det det heter...?)

Det går sikkert greit å isolere med 5/7cm rockwool i stue, i kjøkken blir det knapt med plass.

4a) hvor mye og hvor anbefaler dere etterisolering?
4b) skal jeg bruke dampsperre her? Har hørt at det fort kan bli tett og fuktighet samles på et punkt og en får skader som en ikke fikk før i "luftigere hus".
4c) skal jeg isolere bjelkelag mellom 1 og 2 etg? kommer ikke til alle steder. Har det hensikt? Det tar vel støy og har vel hensikt hvis vi leier ut 2etg og bor i 1 etg selv...? Vi skal ha varmepumpe også i 1 etg i tillegg til vedovn og noen panelovner på grunn av kulderas fra vinduer.
4d) har det mye for seg å bruke 0,7 vinduer (som NorDans) eller er det overkill? Vil gjerne slippe for mye varmetap. Er også opptatt av demping av lyd, selv om dette er i et hus med lang relativt lang avstand til naboer og ikke veldig traffikert gate 20m unna.

5. Skal isolere i knevegg i 2.etg og på loftet. Loftet ser greit ut å legge 20cm isolasjon. Jeg vil helst bruke rockwool på grunn av brannegenskaper og støy. Men er dette mye dyrere og mer tungvindt?

5a) hvor mye og hvilken type i tak?
5b) hvordan legge dampsperre i skråtak/knevegg. Bør jeg rive ned panel/legge nytt panel/plater utenpå med sperre imellom, eller trenger jeg ikke hvis god nok lufting bak?

Dette blei veldig mange spørsmål, men jeg håper dere vil svare på noen av dem.  Smile

   #1
 699     0
1c) skal jeg ha duk under støp hvis jeg har underlag med ventilering av fuktighet under tregulv?

I og med du velger ventilering under tregulvet ser jeg ingen konflikt med å legge duk under støp.  Du får en dobbel sikring uten å stenge inne fuktigheten. 
Selv om det er kappilærbrytende lag under duken vil du redusere  vanndampen mot betongen og hindre nedfukting av denne.


1e) bør jeg ha varmekabler for å unngå fuktproblemer i kjellergulv? Eller er det bare nødvendig hvis jeg ikke hadde pigget opp?

Ligger kjelleren dypt og du har den minste mistanke om det kan bli fuktproblemer vil kanskje varmekablene være den lille forskjellen som gjør at dette ikke skaper problemer eller dårlig inneklima.

Velger du l løsning skissert i 1c, altså ventilert flytende tregulv (ikke tilfarergulv)med duk under støp, er det ikke særlig omfattende å endre denne konstruksjonen og legge lavtbyggende varmekabler i ettertid.  Om behovet skulle oppstå.

   #2
 159     Fjaler     0
ed papir. Steinulla får du ikkje på rull så du får mykje småbitar å arbeide med då du sikkert har rundt 90 cm bjelkeavstand. Platene er 57 * 118 cm.

B
Det viktigaste med dampsperra er at ho er tett og ikkje punktert av elboksar og gjennomgåande bjelkar. Har du god lufting bak så er du heldig. Har du vindtetting eller satsar du på steinullplater med papir? Problemet med å komme etterpå med dette er at du får å gruble på mot eksisterande vegger og evt. glas. Meiner du at taket er isolert sidan du ikkje hadde tenkt å ta ned dette uansett?
  (trådstarter)
   #3
 196     0
Smile takk for svar

Bjelkeavstand i etageskiller er varierende. Den er fra 35-60 mellom bjelkene. Så jeg må skjære mye i isolasjon uansett. Men det er ikke 90cm noen steder.

Cool mener du i skråtak i himling i andre etage? Der er det ihvertfall 15cm uisolert mot tak over. Trolig 17cm. tenkte å tre ned 10cm fra loftet og ned mellom bjelkene over skråtak som kommer ned på til vegg i 2.etage.

Skråtak og loft er absolutt ikke isolert (dette er enkelt å observere visuelt), men det er isolasjonsmatter (2cm tykke) som er lagt over bjelkelag og følger bjelker og som ligger spikret fast med liten list. Under dette er det et lag papp og forskalingsbord som ligger løst men tilpasset avstand oppå en list like over underkant av bjelkene.
Slik er det mellom kjeller og 1 etg og mellom 1 etg og 2 etg i stue, kjøkken (i gang var det bare papir og jeg antar det også er det i gang (virker kald).

Tar uansett bort alt mellom bjelkelag i nesten hele kjeller og stue, gang, kjøkken og bad i 1 etg (holder på å avdekke hvor mus har vært i huset. det er mengder av musedritt og gris mellom himling og isolasjon i etageskillere).

Vil uansett isolere etageskillere, men lurte litt på om effekten av mye isolasjon mellom etagene ville slå negativt ut i forhold til at jeg måtte varme mer i etagene over? Er det uansett positivt med mer isolasjon (maks 20cm)?

  (trådstarter)
   #4
 196     0
Hei Slt

Takk for svar. Hvor mye isolasjon ville du brukt under støp i gulvet hvis du skulle hatt tregulv. Tenker jeg riktig når jeg ønsker å bruke mer enn 5cm hvis jeg i utgangspunktet ikke ønsker varmekabler men tregulv..?

Ser at noen isolerer på begge sider av betong i gulvet, gir ikke dette økt fare for kondens og fukt i gulv?

   #5
 159     Fjaler     0
Ser at du har berre fått 20 % av svaret mitt. >Sad >:(
Gjett om ein kjem til å skrive vidare med Notisblokk!

:(

Glavaen er seigare å arbeide med. Må du stikke, tre og dra isolasjonen på plass er Rockwolen «rotnare» og går fort sund.

Med betonggolv (meinte du som etaseskille) har du kuldebru. Viss denne ligg rett på kald kjellarmur (nesten alltid sånn i småhus) er det golvkaldt om vinteren det to metrane mot yttervegg. Same vil gjelde kjellartak.

Med den fare det er for kondens. Det er å skaffe seg eit problem (me gjorde det i -79) men 22 år etter har ikkje me sett spor etter fukt i golvlekter der. Men ubehageleg var det. Huset er selt no.
  (trådstarter)
   #6
 196     0
kun ny betongstøp i kjellergulv. isolering og dobbelgips i etageskiller mellom kjeller og 1. etage og mellom 1. og 2 etage.

Hva gjorde dere i 79? isolerte betonggulv på innside eller?

Ble litt usikker på svaret ditt... Det var kanskje noe som mangler først...
   #7
 699     0
Hvor mye isolasjon ville du brukt under støp i gulvet hvis du skulle hatt tregulv. Tenker jeg riktig når jeg ønsker å bruke mer enn 5cm hvis jeg i utgangspunktet ikke ønsker varmekabler men tregulv..?

Enig med deg, har du mulighet bør du legger mer enn 5 cm XPS, og helst to lag som er forskjøvet i forhold til hverandre slik at du unngår kuldebruer.

Ser at noen isolerer på begge sider av betong i gulvet, gir ikke dette økt fare for kondens og fukt i gulv?

Jeg er av samme oppfatning. Men for å slippe omfattende merarbeid valgte jeg en slik modifisert løsning i del av egen kjeller da denne ble innredet for en del år tilbake.
Gulvet er ventilert og ført ut i ventilert kjellervegg, har ikke hatt problemer med dette. 
Oppbygning fra grunn: 5 cm EPS, fuktsperre, armert betong, avrettingsmasse, knasteplast,  (tilfarergulv)2”x4” med 10 cm Glava mellom, gulvbord.

  (trådstarter)
   #8
 196     0
vet du om isolasjon i tilfarergulv isolerer bedre enn om jeg bruker samme mengde på undersiden av betong? eks (10cm under + 10cm over isteden for 20cm under)

stemmer det at xpc isolerer bedre enn tilsvarende tykkelse i glava/rockwool?

tilsvarer 2x5cm eller 2x8cm xpc mer enn lik tykkelse over betonggulv?

   #9
 699     0
Avhenger vel litt av om du og evt hvor mye du isolerer grunnmuren utvendig og hvilke løsning du velger på spørsmål 1b).
Ville i utgangspunktet tro en 10cm/under + 10cm/over vil gi bedre komfort siden du slipper å ”varme” opp betongplaten, raskere respons?  Men energimessig og teknisk er jeg litt usikker på hvordan en slik løsning kommer ut.

XPS isolerer nok noe bedre enn Glava. Ta en titt i denne, spesielt sidene fra 28 til 31.
Her er kuldebro problematikken belyst.

Ellers har Rockwool mye bra info matriell på denne siden.

   #10
 159     Fjaler     0
Det me gjorde var å plass-støype muren og la betongdekke (14 cm) oppå denne. Me var leie av «trampolinegolv» og skulle ha noko solid. Solid vart det men vinterkaldt. Muren var ikkje isolert på utsida og dekket var støypt fast i muren. Golv lagt på 36x48 med kilar som oppretting og parkett på dette. Vaflexpapp og 5 cm isolasjon. På undersida var det nett på same måten utom parketten (panel). Boring, plugg og skrue. I blandt kruttspikerpistol. Tok vekevis. Veggane står over muren.
Resultatet vart golvkaldt langs veggane. 5 cm isolasjom er for lite men framsteg var det like vel. Krava aukar jo. Då me flytta inn i -79huset var det godt og varmt. Då me flytta ut i -08 var det kaldt.