12,039    12    1  

lav eller høy temp radiator

 8     moss     0
Hei

Jeg forsøker å finne en egnet luft/vann varmepumpe til en funkisbolig (ca 1935) med gammelt original radiatorsystem (vedfyrt/elkolbe). Noen av radiatorene er byttet ut opp gjennom årene, på 80/90-tallet vil jeg tro, men selve rørsystemet etc er originalt

Utfordringen er å finne ut hva slags temperatur radiatorene trenger for å gi nok varme.  Jeg ser det finnes spesielt utviklede varmepumper som skal gi 65*c (f eks Alpha Innotec) nettopp med sikte på gamle radiatorsystemer. Andre leverandører (KVT) mener at et gammlt system godt kan gå på lavere temperatur.

Noen som vet hvem som kan gjøre en god bedømming av dette. Noen som har erfaring med gamle radiatoranlegg og temperaturbehov?

Takknemlig for all veiledning

   #1
 3,575     buskerud     0
jeg hørte på de som mente det ikke funka, og gjorde om hele huset og føler med som en kronidiot.  
Dette med rørdim og radiator størrelse påvirker lønnsomheten, men at det ikke funker er bullshit,

erfaringen fra en i nabolaget er at iallefall bergvarme gir nok uansett utetemp. Så da funker nok luft vann fint og, bare mindre lønnsomt hvis det er dritkaldt i perioder

Tynne rør, ræva isolasjon og små raddiser, i en kjellerstue trenger han fancoil eller større radiatorer, resten av huset klarte seg fint i vinter.  

Jeg trodde jeg trengte 65 grader, men jeg tror radiatorene mine sjelden fikk så varmt vann, fordi autoshunten shuntet opp og ned etter behov... lavere temp, sikkert lengre perioder med maks varme.  

Tror 55 grader hadde holdt glatt ned til -25 iallefall...


Når det gjelder hjelp til dette, bør du måle rørdimm og ta bilder av radiatorer for bedre svar.

og en ting til, få inn flere seriøse aktører på befaring, ikke kun den lokale bademiljø butikken hehe


   #2
 846     Gran     0
Det er sant som skogbjørn sier.

Men det det kommer helt ann på hvilken temperatur ditt system trenger når det er -10 og -20

Man kan skifte ut noen radiatorer eller supplere med gulvvarme, varmelister eller veggvarme hvis det ikke skulle bli til tilstrekkelig.
Eller du kan isolere huset ditt bedre! da kan du også kjøre ditt system på lavere temperatur.

Men har du vurdert pellets?
   #3
 1,216     Norge     0

Hei

Jeg forsøker å finne en egnet luft/vann varmepumpe til en funkisbolig (ca 1935) med gammelt original radiatorsystem (vedfyrt/elkolbe). Noen av radiatorene er byttet ut opp gjennom årene, på 80/90-tallet vil jeg tro, men selve rørsystemet etc er originalt

Utfordringen er å finne ut hva slags temperatur radiatorene trenger for å gi nok varme.  Jeg ser det finnes spesielt utviklede varmepumper som skal gi 65*c (f eks Alpha Innotec) nettopp med sikte på gamle radiatorsystemer. Andre leverandører (KVT) mener at et gammlt system godt kan gå på lavere temperatur.

Noen som vet hvem som kan gjøre en god bedømming av dette. Noen som har erfaring med gamle radiatoranlegg og temperaturbehov?

Takknemlig for all veiledning


Det er DU som må gjøre denne bedømmingen. På kjelen din har du sikkert en shunt samt et termometer som viser temperaturen på vannet ut på anlegget. Når det nå går mot høst-vinter prøver du deg fram. Du stryper temperaturen ut på anlegget ned når det er kaldt ute for å finne ut hvilken temperatur DU klarer deg med når det er kaldt ute. Selv om varmepumpene klarer høg temperatur er det om å gjøre å kjøre på lavest mulig temperatur for å spare penger!!
Signatur
   #4
 123     0
Hei!

Gjør som Woodbear sier!!! Da vil du kunne vite hva du går til og istedet for ubehagelige overaskelser så blir du fornøyd.

Det går som oftest bra, men... Jeg vet at det ikke alltid går like bra.....

Lavere turtemperatur = større besparelse = kortere nedbetaling.

Tror forresten det er noen anlegg du kan titte på i Moss / Fredrikstad.

Lykke til

Signatur
  (trådstarter)
   #5
 8     moss     0
OK - de fleste mener altså at jeg ikke behøver å utelukke pumper som yter maks 55*c? Jeg er litt overrasket. De fleste pumper jeg har vurdert oppgis å egne seg for enten til lav- eller høytemperatur radiatoranlegg. Jeg trodde derfor type anlegg var helt avgjørende, og at feil kombinasjon ville gitt dårlig resultat.

Jeg kunne fortsatt tenke meg å høre om det er flere som har erfaringer med gamle radiatoranlegg (30-tallet) og L/V varmepumper.

Huset jeg skal installere pumpa ut er utleid, så det er begrenset hvor mye egen testing jeg får gjort. Noen som vet om et firma som jeg kunne kontaktet for å få hjelp til å vurdere radiatoranleggets beskaffenhet og egenskaper?

Alph Innotec; hvilke anlegg i Moss Fredrikstad er det du sikter till. Jeg har ikke klart å finne en Alpha forhanlder i Moss.

Takk for alle svar!

  (trådstarter)
   #6
 8     moss     0
Ja, jeg er altså ingen erfaren forumbruker, så her ender jeg opp med å svar epå mine egne innlegg... Vel, jeg tenkte jeg skulle presisere hvilke spørsmål jeg sitter inne med nå:

1. Er det mulig å vurdere hva slags temperaturer anlegget mitt behøver ved årstallsfesting, bilder eller evt en befaring?

2. Kan jeg gå ut i fra at f eks radiatorer fra 30-tallet er høytemperatur, og at radiatorer fra 80-tallet og nyere er lavtemperatur?

2. Vil det være rasjonellt å eventuelt bytte ut enkelte høytemperatur radiatorer for å få mer ut av en 55*c, framfor å gå for en pumpe som i teorien skal yte 65*c

3. Er min eneste bekymring at jeg eventuelt må leve med lavere effekt i de rommene hvor jeg eventuelt velger å beholde en "steinalder-radiator"? Å bytte ut enkelte radiatorer kan da ikke være spesielt kostbart?

Takk igjen

Oystein






   #7
 217     Asker     0
Hei,
Det er arealet på radiator og luftstrømmen over dette areal som bestemmer hvilken effekt de kan overføre. Jeg antar at de gamle radiatorene har stort areal og kan derfor kjøres på lavere vanntemperatur og kan overføre mye varme.
Velger du luft/vann, så kan varmepumpen avgi høy nok temperatur til radiatorene.
Det er jo på kalde dager du trenger skikkelig trøkk men da klarer ikke varmepumpen å hente så mye varme fra uteluften og samtidig løfte temperaturen opp feks 60 grader. Da må du kanskje fyre litt med ved eller elektriske ovner i tillegg.

Nye radiatorer er ikke spesielt dyrt. Det finnes mange modeller med fin design. Man kan montere de selv.

Har du varmtvannskjel i kjelleren? Hvorfor ikke gå for et miljøvennlig, automatisk pelletsanlegg på din gamle varmtvannskjel? Rimelig investering og drift men litt mer tilsyn enn varmepumpe men mye kulere.
Jeg prøvde å overtale "Woodbear" over på pellets men han valgte å skrote radiatoranlegget og gå for varmepumpe. Jeg ville beholdt de gamle radiatorene hvis jeg var deg. De har jo snart antikvarisk verdi og er en verdi i seg selv i et 1930-talls funkishus. Spør riksantikvaren om fjerning radiatorene og ikke din rørlegger.

Signatur

   #8
 3,575     buskerud     0
jeg aner ikke hva som gikk av meg og kona, .... det er alt jeg kan si... har vel i bunn og grunn ødelagt huset og får det vel dritgøy hvis det blir ei uke med -25/30  plutselig et år... 

Siste redigering: Friday, September 25, 2009 8:14:13 AM av woodbear
   #9
 123     1
Hei,

Ja en god radiatoer er god som gull...  :D

Prøver å kommentere litt på spørsmålene dine:

1. Ja, for erfarne fyringsteknikere eller bransjefolk som jobber med varme.

2. Nei, det er bedre å se på rørene som radiator er tilkoblet, tynne rør = høytemperatur opptil 90 C, tykke rør = radiatorer som godt kan fungere med lavere temperatur. Men dette er også vei/villedene... = fagpersoner behøves.

3. Nei, omvendt, lavtemperatur erstatter høytemperatur fordi arealet på lavtemperatur radiator er høyere.

4. Ikke nødvendigvis, dimensjonering av radiatorer før i tiden gikk på vinduspost bredde og frihøyde ikke hvor mange watt en behøvde i rommet. Det er derfor store radiatorer godt kan varme opp en bolig med lavere vanntemperatur fra en varmepumpe enn det enn oljekjel gir.

Ring Idar på EnercomØst i Varnavegen, han har levert flere og har selv en hjemme.
Signatur
   #10
 190     Oslo     0
Jeg er også i grublefasen vedr. varmepumpe og radiatoranlegg. Vil først nevne at jeg vedr. varmepumpespørsmål har hatt mye glede av å kikke og spørre litt på det svenske varmepumpsforumet her:http://www.varmepumpsforum.com/
Svenskene er ganske gode på dette med varmepumper og radiatoranlegg.

Jeg har et hus fra 1926 med gamle store støpejernsradiatorer fra samme år. Oljefyren er nok fra 50 tallet en gang. I alle fall er telefonummeret til installatøren 5-siffret. Mulig det bare er brenneren som er så ny ;D. Anlegget er et høytemp anlegg som baserer seg på selvsirkulasjon. Dvs. at det er ikke er noen sirkulasjonspumpe eller shunt på anlegget. Dermed blir det rellativt stor Delta T på tur- og retur-vannet. Det er gjerne slik at øvre del av raditoren er god og varm og nedre del er vesentlig kaldere.

Vi har lyst til å fortsette å bruke disse gamle radiatorene ettersom de jo passer godt til huset. På det svenske forumet har jeg fått bekreftet at jeg ka få en del effekt ut av de gamle radiatorene ettersom et moderne anlegg med sirkulasjonspumper utnytter en større del av radiatorflaten ved at fifferansetemperaturen på tur og returvannet blir mindre. En varmepumpe jobber visstnok mest effektivt med en temperaturdifferanse på 7 grader. Det er mange ganger mindre enn temperaturdifferansen på radiatorene er i dag. Driver for tiden litt og beregner ca effekt jeg kan forvente fra mine originalradiatorer. Ved å beregne overflaten og sammenlikne med en radiator med nogenlunde samme form og overflate fra kjent leverandør, kan jeg få en ganske bra pekepinn på hva jeg kan forvente av effekt ved lavere temperatur med tempdiff på 7 grader. Tanken er da å spe på med moderne lavtempsradiatorer under vinduene for å kunne komme så lavt som mulig i nødvendig turvannstamperatur. Jo lavere temperaturløft pumpen trenger å gjøre jo bedre virkningsgrad får varmepumpen. Dessuten gir det raskere inntjening av investeringen og ikke minst best resursutnyttelse. Vi kommer nok til å satse på energibrønn.