7,912    19    0  

Nok mengde varmt tappevann?

 205     0
Jeg holder på å argumentere for meg selv for/ mot å installere vbv. Jeg kan gjøre alt selv, muligens med unntak av montering av luft- vann varmepumpe. 

Dog: Dette kan vanskelig forsvares økomisk med vårt kompakte 2- etg hus. Tross egeninnsats ser jeg kostnadene nærmer seg 120k (mye avhenger her av varmepumen). 
Da bør det i så fall være jækla bra greier. 

Blir det nok v- tappevann? Disse kombitankene OSO EP2/ Høiax har nokså lite magasin for varmtvann < 200 l. (hos oss er en standard (gammel) 300 i minste laget- og uten vbv hadde denne blitt skiftet til en express 300))

For dersom investeringskostnadene er såpass høy, jobben såpass omfattende, varmtvannet for lite, - så er alternartivet med el kabler, L/L varmepumpe og en expressbereder mer forlokkende.


Erfaringer/ synspunkt?

   #1
 5,741     0
Ein EP2 har 9kW element nede, 3 kW element oppe og med ei vp. i tillegg  og 35ºC på turtemperatur klarer du å forvarme ca. 400 l/time til øvre tank, og denne igjen klarer å varme dette til 42ºC (400 l/time til 42ºC, 200 l/time til 50ºC)
Så kontinuerlig klarer EP2 tank å varme opp 200l/time til 50ºC som er vel det samme som ein Ekspress 300.
Sjølv om Ep2 har opptil 15 kW effekt med varmepumpe, er det kun 3kW som tar siste toppen, dette begrenser mao. vv. produksjonen når vv. temp. er over temperatur i nedre tank.

Du skulle hatt ein EP2 med 4,5 kW i øverste tank, du får høre med Oso.
   #2
 667     0
Ut fra feks EP2 kan du jo gå inn på den gamle tanken, da har du forvarma vann inn på gamle tanken
   #3
 113     Tromsø     0
Mener at en skal kunne forvarme vv med varmepumpa ved hjelp av sensor i nedre del av tanken og muligens en resirk pumpe som sender magasinvannnet tilbake til pumpa uten at det er innom gulvsløyfene. Noen som har vært borti et slikt system?
   #4
 5,741     0
Det er normalt 2 ulike pumper når ein kjører dobbelmantla bereder, ei som sikrulerer mellom pumpe og tank, og ei som sirkulerer ut i anlegget.
Varmepumpa har da som regel temp. føler som holder konstant temperatur i nedre del av tanken.
Nyere tanker har også spiral i nedre del som forvarer vv.
   #5
 3,109     Norge     0

Dog: Dette kan vanskelig forsvares økomisk med vårt kompakte 2- etg hus. Tross egeninnsats ser jeg kostnadene nærmer seg 120k (mye avhenger her av varmepumen). 
Da bør det i så fall være jækla bra greier. 



Ja vannbåren varme forsvarar seg også i ditt kompakte 2- etg hus.

Men ikkje sikkert at det forsvarar seg å knytte dette opp til en varmepumpe, men så er ikkje det eit "krav" heller for å ha vbv heller.
Det virkar som ikkje alle er klar over det, men du kan varme vatnet opp med 100% straum, då vert dette som varmekablar å rekne.
Som du faktisk kan legge sjølv utan bruk av dyre elektrikarar.
  (trådstarter)
   #6
 205     0
Jo, jeg vet at varmepumpe ikke er nødvendig, men uten dette vil jo strømutgiftene bli nokså høye. Mange monterer jo dette i to trinn, og den fordelen ser jeg- da med bruk av OSO EP2 300/ 400


Men tilbake til varmtvannet:
Erfaringene her er altså at det er tilstrekkelig med varmtvann?
Fordelen med  stor tank som vi har nå (300l), er jo at kapasiten er stor når alle dusjer og bader på omtrent samme tid. Det er en fordel, selvsagt, at vvproduksjonen er høy, men behovet er for oss størst på enkelte tidspunkt. Sånn sett er det ikke det helt store poenget at produksjonen er høy, men heller at vv er "ferdigprodusert".
Det er derfor andres erfaringer her blir litt viktig for meg: hvordan er dette i praksis?

Med seriekobling (to tanker) som noen er inne på- øker jo kapasiteten. (Denne blir da uavhengig av vvb. Det seriekobles fra vv- kranen (fra feks EP2) og til neste tank (på lik linje mange vv- tanker i dag seriekobles i enkelte flerboliger).
Jeg frykter dog at strømutgiftene øker: Jeg har et absolutt inntrykk av at strømforbruket øker med antall elementer- selv om det i teorien skal jevne seg ut. I perioder vil det være 3 + 3 kW kun til produksjojn av vv (!).
Jeg tror mao heller jeg må forsikre meg om at en tank er nok.


 
   #7
 113     Tromsø     0
Stort boblebad trenger større tank sier både oso og varmepumpeleverandør

   #8
 1,545     Sørlandet     0

Men tilbake til varmtvannet:
Erfaringene her er altså at det er tilstrekkelig med varmtvann?  

Åssen kan vi vite om det er tilstrekkelig med varmtvann når du ikke har nevnt et ord om hvor mye varmtvann du faktisk skal bruke?
Hvis en standard 300 liter bereder med 80 graders vann er for liten, hvor mye ønsker du da å ha? Når det er fastslått kan man jo begynne å regne litt. En slik 300 liters bereder leverer jo godt over 700  liter badevann eller dusjvann i løpet av en time. Hvor mye mer vil du ha?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 205     0
Jeg sa det var i underkant. Sagt annnerledes: det er lite interesant å gå inn på en løsning som gir mindre akutt vvkapasitet.
 

Stort boblebad trenger større tank sier både oso og varmepumpeleverandør



Jeg skjønner, og det bekrefter forsåvidt det jeg mistenker.

Jeg må ta en tlf til Oso å høre hvilken type løsning de anbefaler. Jeg ser de har noen varianter av Ecoline Coil  som kanskje kan benyttes. 
   #10
 1,545     Sørlandet     0
Ok. Det er i underkant. Så ønsker du sikkert å ha litt margin når du øker litt. 1000 liter dusj- og badevann den første timen og dessuten hurtig oppvarming av enda mer vann.

Jeg har en slik løsning. Den består av en 7,5 kW varmepumpe, 6 kW varmeelement i varmepumpa ca 430 liter 45-55 graders varmtvannsmagasin til forvarming av tappevann, deretter videre til en 200 liters bereder for ytterligere magasinering og topping.

I praksis kan det dusjes og bades kontinuerlig i mange timer. Jeg har denne løsningen for å utnytte varmepumpa mi optimalt. Som en bieffekt gir løsningen meg i praksis ubegrensede mengder tappevann. Godt over 600 liter varmt vann og 16 kW effekt for supplerende varme, ja da kan man jo dusje kontinuerlig døgnet rundt om man vil.

Lag deg et optimalt vannvarmesystem med varmepumpe og magasinering, så varmer du vannet og huset til en tredel av el-prisen  og som bieffekt går du aldri tom for tappevarmtvann.
Signatur