#51
 1,943     0

... vet ikke om jeg syns store vedstabler oppetter husvegger osv egentlig er noe penere, vi er bare vant til det hehe..

litt offtopic denne..


Eg er gift med ein fyr frå den vulkanske øya ute ved verdens ende (med dårlig økonomi for tiden). Der har dei jo gratis varmt vatn og varmer opp husa på denne måten. Det var tydelig for oss at VANEN hadde mykje å seie når vi skulle bestemme korleis vi skulle varme opp huset vårt. Han ville ikkje høyre snakk om anna enn vannbåren varme. Det ville eg også gjerne ha, men eg måtte slåss for peis gitt. Han forstår ikkje poenget med åpen flamme i eit hus (=livsfarlig). Han syns peis og ovn er "greit", men får ikkje den der lune, heimekoselige, varme, "nå har vi det godt da dere" - følelsen som nordmenn får. Kulturbetinga rett og slett.

Men mor fekk peisen sin Grin Eg oppdaga at eg kunne nesten ikkje forestille meg ein heim utan peis eller ovn. Kanskje det er dette som definerer nordmenn. 

Sorry.. off topic igjen.

   #52
 234     Rogaland     0
At vannbåren varme administreres i en sentral kan jeg ikke se noe negativt ved. Felksibilteten i dette opplegget konker ut det meste etter mitt syn. Det er lett å se seg blind på dagens løsninger selv når en bygger morgendagens hus.

I ett nytt hus hadde jeg definitivt gått for vannrør. Friheten en har til å velge varmekilde selv lenge etter installasjon er helt super. Hvem vet hvordan vi ligger an om noen år? En trenger ikke plent brenne av store summer på bore etter varmen osv. Satt på spissen kan en med en lite vindturbin og solfanger varme tilførsel til en vamtvannsbereder så mye at behovet for tilført elektrisitet reduseres betraktelig. En liten sløyfe innom en vedfyringsløsning er heller ikke å forakte.

En løsning i en boligblokk jeg nettopp leste om  er nok ikke relevant for dette prosjektet her, men den viser at det fins mange geniale måter å utnytte energien på. En turbodieselmotor drev en generator som leverte strøm til hele blokka. Kjølevannet i motoren ble sirkulert rundt i blokka for oppvarming, samt at varmen fra eksosen også ble brukt til oppvarming av vannet. Virkningsgraden lå på godt over 90%! Eksosen ble renset, og CO[sub]2[/sub] fra eksosen ble blåst inn i  et drivhus hvor den ble utnyttet av plantene.

Jeg tar av meg hatten for slike løsninger, og konkluderer med at fleksibiliteten en har ved å benytte et flytende medium til oppvarming er gull verdt.
   #53
 3,575     buskerud     0
Jeg er litt delt i feelingen om vannbåren varme, jeg har akkurat rivd mitt idag...  litt spesielt å bli kvitt pengesluket... men er ting bæsj, så må det tørkes bort  ;D

Men lurer fortsatt på om jeg skal legge gulvarme i kjellerrommene, selv om panelovner og kalde gulv sikkert er billigst og enkelt...   

Det jeg iallefall hører er i nye hus, er kostnadene til varmtvann nesten høyere enn fyring (litt avhengig av dusjvaner)  så man kan slå to fluer i en smekk ved å gå for vannbåren varme og varmepumpe av noe slag så man får gevinsten til det og.

Vannbåren varme koblet til dobbeltmantlet bereder har jeg nå samlet rimelig mange historier om at det ikke er billig fyring...  i store hus.

Billigste med dagens strømpriser, og sikkert lenge framover og...  er ifølge et par snekkere jeg kjenner som bygger hus, fortsatt varmekabler på utvalgte rom, og et varmegjenvinnings sytems, flexit/villavent...  pluss evnt peis eller pelletskamin.  Men de anbefaler ofte folk å ta den lille  kostnaden  å legge vannrør i sokkelstøpet for fremtiden... koster lite ekstra  for rørene, det er tilkobling og noe å drive det med som koster skjorta...   Kostnaden til broren til en kompis var vel litt over 20000 ekstra for vannrør i hele grunnflata ... .. så da kan man si det er nesten for dumt å ikke ta med når man bygger for 3 mill...



   #54
 323     0
Interessant diskusjon, jeg gjorde selv et tonn med resarch, og vi har endt opp med å spesifisere vannbåren varme over hele huset, akkopagnert av et par energibrønner på 120m.

Jeg tror neppe anlegget blir spart inn i min levetid, men vi har satset på komfort, og jeg vil uansett ikke se noen panelovner i et nytt hus. Vi skal legge et Roth distribusjonssystem foret fra en 11KW IVT vann-vann pumpe. Se http://www.roth-nordic.no/oversikt_golvvarme.php. Det blir for det meste varmefordelingsplater i bjelkelagene, Clima Comfort på våtrom (over I-bjelker), Compact under fliser (der vi har I-bjelker) og trinnlydsplate over hulldekke.

Se forøvrig energikalkulateron Aftenposten har utarbeidet: http://tjenestercache.aftenposten.no/energikalkulator/energi.htm

Se også vår byggeblog på http://bogenvei.blogspot.com
Signatur