#51
 1,267     0
Tja det er ikke mutteren som klemmer med klemringen og der blir det jo et lite hakk/dimforandring. Er det dette du misforstår som strekkskader?

Nope samme type rør.

Håper ikke rørleggeren betalte dette selv. Han burde la sin vrede gå utover "produktsjefene" og deres hellige og store kunnskap. Tydelig at de bare har forholdt seg til sin testprosedyre og ikke har sett lengre enn nesa si

   #52
 234     Rogaland     0
Etter å ha lest det kirderf skriver, begynner jeg å se litt av poenget, kanskje. Men jeg har fortsatt litt problemer med å få helt grep om dette.

At luft er mer kompressibelt enn vann har ingen ting å si for kreftene som statisk påvirker rørveggene. Trykktesten skal vel utføres med konstant trykk over en gitt periode, og da vil burde slike deformasjoner oppstå rimelig uavhengig av trykkmediet. .

At luft lettere vil gjennomtrenge små porer osv. i plastmaterialer er det vel ingen tvil om. En liten "skavank" i plastmaterialet trenger ikke få konsekvenser for en test med vann, mens luft lett går gjennom og kan forverre tilstanden ved at det oppstår en lekkasje til utsiden. Det trenger forsåvidt ikke gå til utsiden heller for at materialkvaliteten skal forverres. Har røret små hulromm i veggen, vil disse bli utsatt for et trykk de ikke godt kan håndtere, hvilket kan forårsake permanent deformasjon. Når jeg tenker meg om, har jeg sett plastmaterialer som ikke har tålt å bli utsatt for relativt høyt gasstrykk, og de har fått en litt "skumaktig" konsistens på enkelte områder.

Er det kanskje materialkvalitet dette koker ned til?

Når det kommer til metallrør kan jeg forstatt ikke se at det skal ha nevneverdig betydning.
   #53
 22,342     Akershus     0

Men, jeg er en glad amatør - og til og med svaksynte meg kunne se at plasten var "deformert" der hvor plastrørene var koplet inn på samlestokken. Der hvor "mutteren" klemmer inn mot røret. Jeg ville kallet det en begynnelse på en "utposing" på røret. Liten tvil i mitt hode at det var akkurat her røret ville ryke først.
Har du bilde av dette?
   #54
 3,840     Haugesund     0

Så det var strekkskader sier du. Hvordan vet du det?

sjekk denne!
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rMo5eLcgRw0J:viewer.zmags.com/getMagPdf.php%3Fmid%3Dwwhsdh%26zip%3D1+trykkluft+pex&cd=5&hl=no&ct=clnk&gl=no

Jrg har ingen problemer med å bruke pex til trykkluft 10 bar ved lavere temp enn 40 grader, snodige greier. En annen ting du bør vite er at jrg har tynnere godstykkelse på sine pexrør enn andre fabrikanter.
Hvordan kan det holde??

Lokal fyrmester og rørlegger? Jeg bøyer meg i støvet.  ::)
Siden du er så ovenpå, burde du sjekke dine kilder bedre. Har du f. eks. lest kapittelet om trykktesting på side 25 ?

Tror forsyne meg det står at sanipex systemet skal testes med......? akkurat VANN ;D
Signatur
   #55
 2,172     Oslo     0

At luft er mer kompressibelt enn vann har ingen ting å si for kreftene som statisk påvirker rørveggene.


I følge Uponor hadde nettopp dette alt å si.

Men, ikke spør meg hvorfor  ;D
   #56
 2,172     Oslo     0


Men, jeg er en glad amatør - og til og med svaksynte meg kunne se at plasten var "deformert" der hvor plastrørene var koplet inn på samlestokken. Der hvor "mutteren" klemmer inn mot røret. Jeg ville kallet det en begynnelse på en "utposing" på røret. Liten tvil i mitt hode at det var akkurat her røret ville ryke først.
Har du bilde av dette?


Nei, beklager - dette skjedde så raskt at jeg ikke fikk foreviget skadene på film.
Røret var på en måte blitt litt tykkere frem mot samlestokken, når den ble demontert så jeg dette tydelig. Altså ikke mange millimeter (1 mm kanskje) men nok til at jeg synes det var en forandring i plasten.
   #57
 2,172     Oslo     0

Nope samme type rør.


Nja..er du helt sikker ?

Du snakker om JRG Sanipex - men det er vel ikek til gulvvarme?

Produktet til gulvvarme heter vel Arjonfloor? ..eller tar jeg feil?

Sitter og kikker på begge to her, og det ser ikke ut til å være samme produkt. Hverken dimensjoner og andre ting er identiske på disse to rørtypene.

Se også Byggforskbladet på Arjonfloor her. Max driftstrykk 0,6Mpa, som vel gir ca 6 bar.

Gruble gruble...

   #58
 2,172     Oslo     0

Legger ved et lite innspill i debatten  ;)

Jeg sendte følgende e-post til Armaturjonsson AS:


Fra: kirderf
Sendt: 2. mai 2010 17:12
Til: Sentralbord
Emne: Trykkprøving av Arjonfloor rør for vannbåren varme.

Hei,

Håper dere kan svare meg på et lite spørsmål.

Trykkprøving av Arjonfloor rør for vannbåren varme.
Bør dette gjøres med vann eller luft?

Jeg har hørt at denne type rør skal trykkprøves med 6-8bar vanntrykk, men ved bruk av trykkluft må antall bar være betydelig lavere. Stemmer dette?

Mvh
kirderf


Her er svaret:



From: Håkon  
Sent: 3. mai 2010 08:41
To: kirderf
Subject: SV: Trykkprøving av Arjonfloor rør for vannbåren varme.

Hei,

Trykkprøving av gulvvarmerør kan skje både ved bruk av vann og luft. Om det brukes luft trykkprøves rørene normalt sett med et vesentlig lavere trykk, men rørene tar ikke skade av et lufttrykk på 6-8 bar.

Med vennlig hilsen


Håkon
Leder prosjektavdelingen

Armaturjonsson AS
   #59
 1,267     0
Godt Jobba Kirderf!


Taz din tazzeladd ta deg en bolle, du kan godt nå innrømme at du tok feil. Voksne mannen tro på eventyr  Wink
   #60
 417     Troms     0
Ett lite innspill basert på egen erfaring. Har ett veldig enkelt oppsett med bare en 120 liter varmvanstank, ikke noe samlestokk, men bare en sirkulasjonspunpe koblet rett på tanken (varmvann ut) og direkte videre rett på slangesløyfa som går i badet/wc. ca. 15 kvm. 17mm slange. Retur rett inn på tanken igjen. Dette oppsettet førte til veldig varierende trykk p.g.a. temperaturforandringene i vannet, og skulle bare noen få dråper "påfyll" for å øke trykket betydelig. og motsatt. har en kuleventil med lufting montert på sløyfa, og vi snakker om at bare en spiseskje eller to med vann utgjorde 1 bar i forskjell. Monterte ekspansjonskar og det ble en helt annen verden. Nå trengs det betydelige mengder mer vann inn/ut for å påvirke trykket. Så min tanke er at det beste for å trykkteste må være med vann, men uten ekspanskjonskar, da eventuelle lekasjer i systemet vil veldig fort føre til betydelig trykktap og lett avsløres.
Signatur