#41
 1,267     0
VonZu


irrelevant kverulering.  Hvis rørene hadde innholdt en trykksensitiv bombe, kunne det gått galt asså. Blir litt av typen "jeg kan mye og mer enn deg"

Hansemann joda  Wink

   #42
 234     Rogaland     0

VonZu

irrelevant kverulering.  Hvis rørene hadde innholdt en trykksensitiv bombe, kunne det gått galt asså. Blir litt av typen "jeg kan mye og mer enn deg"



Jeg skrev bare det jeg tenkte om saken. Hvis det provoserte, var det ikke hensikten.
Sliter litt selv med å se hva som var provoserende.  ???
   #43
 1,267     0
Beklager!

Blir irritert av nonsens som å tvinge en håndtverker til å bytte rørsystem fordi han trykkprøvde med luft.
Utrolig egentlig at han gikk med på det. Håper kunden har dårlig samvittighet.

Og at Uponor forledet kunden til å tro at det ikke var bra, produktsjef my ass
   #44
 2,172     Oslo     0

Det betyr at rør og deler som ble byttet hos kirderf var like gode. Stakkars rørlegger som gikk med på slikt tullball.

Rørene er godkjent for mer enn 5 bar.


Nei, på ingen måte bortkastet! De rørene som ble byttet hos meg var ikke like gode. Rundt koplingspunkter, fordelere osv har det i ettertid vist seg at det var "strekkskader" i plasten å¨Uponor rørene.

Det er ikke synd på rørleggeren. Han ringte selv til 4 ulike leverandører (Uponor, probata, roth og en til) av utstyr til vannbåren varme og de kunne allle bekrefte det samme trykkprøving av rør for vannbåren varme skal skjed med vann eller et betydelig lavere lufttrykk.

Jeg synes du argumenterer dårlig Lambda. Du påstår at dette er feil, men jeg ser ikke at du klarer å hoste opp en god forklaring på det du selv påstår. Jeg er selv ingen ekspert på dette men når 4 produktsjefer hos de største produsentene hevder det samme velger jeg å stole på disse fremfor deg.

Har du kikket på utklippet fra Uponor sin anbefaling vedr. trykkprøving av rør med luft: max 0,5bar lufttrykk eller 1,5x max vanntrykk.

Lambda, det virker ikke som om du ser forskjellen på energien som "lakkumuleres" i røret når det fylles med hhv. luft og vann. Luft lar seg komprimere - det gjør ikke vann (i nevneverdig grad).

Til ettertanke...
1)
Hvorfor leveres de aller fleste trykktanker for luft i stål? Hvorfor ikke en plasttank eller glassfiber...det er jo bare snakk om 8bar lufttrykk?
2)
Jeg har et ekspansjonskar for drikkevannspumpen i kjelleren som ser ut til å være av armert glassfiber. På den står det: Max vanntrykk 12bar - max lufttrykk 1bar. Overskrid aldri max anbefalt lufttrykk!

Snakket tidligere i uken med en lokal fyrmester/rørlegger fra Ivar Lærum AS. Han var helt tydelig på dette. Test plastrør for vannbåren varme med lavt lufttrykk (0,5-1,0 bar max) eller vanntrykk på ca 6bar. Han ga klar beskjed om at rør kunne ta skade ved lufttrykk på f.eks. 6 bar. Stor fare for "utposinger" på plastrør i alle tilkoplingspunkter og øvrige svake punkter.

Jeg bryr meg ikke så mye om hva du måtte mene om dette temaet Lambda. Det er tilstrekkelig mange som har frarådet trykktesting med trykkluft til at jeg har gjort dette for siste gang. Og ja - jeg er veldig glad for at min rørlegger byttet nødvendige deler etter trykktestingen med luft. Kjedelig hvis det skulle oppstå "senskader"
i røropplegget.
   #45
 166     Melhus, Sør-Trøndelag     0

Det du beskriver er forsåvidt vanlig når det kommer til bygging av landanlegg og plattformer. Men bransjen slutter ikke der, og det fins mange standarder å utføre testing etter. API, DnV, ISO, NS og flere til, har alle beskrevet trykktesting i sine standarder, og de er langt fra like.

Testfaktor på 1,5 over operasjonstrykk brukes ikke på all testing. Det varierer en god del mellom de forskjellige standardene, samt hva slags rørsystem en snakker om. Selv har jeg jobbet blandt annet med N2He-testing i flere år. En skulle kanskje tro at alt av litt større hyrdokarbonførende produksjonsystemer er underlagt N2He-testing, men så er ikke tilfelle.

Å bruke operasjonstrykk som utgangspunkt for testtrykk er heller ikke en fast regel. Designtrykk brukes veldig ofte, og da med varierende testfaktor.

At vann regnes som inkompressibelt gjelder kun for rørsystemer av begrenset størrelse. Når en kommer opp i volum, tas vannets kompressibilitet, stålets ekspansjon osv. med i betraktning når testrestultatene vurderes. Et rørsystem med flere tusen m3 bruker betydelige mengder vann for å komme opp på testtrykk. Da er vannets kompressibilitet en avgjørende faktor, og det er med som en del av testens akseptkriterie.

I alle tilfeller er dette tett på fullstendig irrelevant i forhold til rørsystemene som brukes i privatboliger.


Jeg er enig i hva du sier, men skal man forklare trykktesting fullstendig hadde det blitt omfattende.
Jeg hadde heller ikke til hensikt å belære noen om trykktesting, snarere gi en enkel forklaring på hvordan utføres i petroleums-industrien, og si litt om forskjellen på testing med veske vs gass.

Ser ikke helt hva som var kvervulerende med hva du skrev, som andre tydeligvis gjør.
Slik som jeg ser det er vi enige.  Wink
   #46
 1,267     0
Så det var strekkskader sier du. Hvordan vet du det?

sjekk denne!
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rMo5eLcgRw0J:viewer.zmags.com/getMagPdf.php%3Fmid%3Dwwhsdh%26zip%3D1+trykkluft+pex&cd=5&hl=no&ct=clnk&gl=no

Jrg har ingen problemer med å bruke pex til trykkluft 10 bar ved lavere temp enn 40 grader, snodige greier. En annen ting du bør vite er at jrg har tynnere godstykkelse på sine pexrør enn andre fabrikanter.
Hvordan kan det holde??

Lokal fyrmester og rørlegger? Jeg bøyer meg i støvet.  ::)
   #47
 2,172     Oslo     0

Blir irritert av nonsens som å tvinge en håndtverker til å bytte rørsystem fordi han trykkprøvde med luft.
Utrolig egentlig at han gikk med på det. Håper kunden har dårlig samvittighet.

Og at Uponor forledet kunden til å tro at det ikke var bra, produktsjef my ass



Lambda, det du skriver er helt stupid og feilaktig.

Jeg har ingen formening om hva som er rett og galt - Jeg forsøker kun å forstå hva som er riktig nå i ettertid. Jeg har ikke tvunget noen håndtverker til noe som helst. Spar deg for å fremsette denne type feilaktige påstander. Du er langt over grensen nå.

Min rørlegger ringte til Uponor (ettersom det er Uponor i hele huset mitt) og de var HELT tydelige på at det MAX skal trykktestes med 0,5bar luft eller ca 6bar vanntrykk. Uponor anbefalte rørleggeren å gå over anlegget og se etter visse "feilsymptomer". Så bestemte rørlegger i samråd med Uponor at store deler av rørene måtte byttes.

At det var uforsvarlig å trykkteste med 6-8bar lufttrykk fikk rørleggeren også bekreftet fra Roth, Probata og en annen leverandør.

Nei, jeg har ikke dårlig samvittighet.
DU derimot, burde ta en pust i bakken og se om du kan komme med noe annet en "synsing og påstander".

Jeg lar meg gjerne overbevise om at trykktesting med 6-8 bar trykkluft er å anbefale - men så langt har jeg altså blitt overbevist om det motsatte.

Jeg tar ikke stilling til om det er farlig å trykkteste med 6-8 bar luft - men er bekymret for at det kan skade rørene.

   #48
 1,267     0
Ok den er grei Kirderf, hvis du ikke tvang rørleggeren noe jeg kanskje fikk feil inntrykk av, beklager dette.

Da er det de såkalte produktsjefene som bør ta seg en bolle.

Btw se mitt innlegg 2 hakk over.

   #49
 2,172     Oslo     0

Da er det de såkalte produktsjefene som bør ta seg en bolle.


DET er godt mulig  ;D

Men, jeg er en glad amatør - og til og med svaksynte meg kunne se at plasten var "deformert" der hvor plastrørene var koplet inn på samlestokken. Der hvor "mutteren" klemmer inn mot røret. Jeg ville kallet det en begynnelse på en "utposing" på røret. Liten tvil i mitt hode at det var akkurat her røret ville ryke først.

Ser at de godkjenner 10bar lufttrykk - men mulig det er en annen type rør enn det roth, probata og uponor leverer? Høyere kvalitet - annen teknisk oppbygging?
   #50
 166     Melhus, Sør-Trøndelag     0

Til ettertanke...
1)
Hvorfor leveres de aller fleste trykktanker for luft i stål? Hvorfor ikke en plasttank eller glassfiber...det er jo bare snakk om 8bar lufttrykk?


Her er det vel kun snakk om pris, da glass og kullfiber-tanker er mye dyrere.
Luftflasker for 300 bar får du i både stål og glassfiber.
Interspiro sine 6,7 liters flasker er trykktestet til 450 bar (1,5*driftstrykk)
De er blitt testet til 900 bar før de revner.

Interspiro Spirolite